skip to Main Content

Tocht in huis geeft een onprettig gevoel

Bepaalde mensen zijn erg handig en kunnen door een beetje creativiteit mooie dingen bouwen. Of het nu het aanleggen is van een LED strip of het aanleggen van een tochtstrip,

op internet zoals op de website van allesoverbouw kunnen ideeën worden opgedaan over alles wat te maken heeft met bouwen. Het is belangrijk om bewust te zijn van de luchtstroom binnenshuis.  Maar wat is tocht, hoe ontstaat tocht, wat zijn de gevolgen van tocht en hoe kan dit voorkomen worden?

Wat is tocht en hoe ontstaat tocht

Tocht heeft alles te maken met luchtstroom die ontstaat als zich een luchtdrukverplaatsing voorkomt.Hierdoor ontstaat een vacuüm effect waardoor je huis koud en tochtig aanvoelt. Door oude ramen of deuren kan het voorkomen dat er ruimte overblijft voor lucht die buiten moet blijven om binnen te komen. Dit leidt niet alleen tot een tochtige woning, maar kan ook tot een stijging van de energierekening zorgen. Door een aantal manieren zoals het aansteken van een kaarsje kan achterhaald worden waar de tocht vandaan komt.

De gevolgen en het voorkomen van tocht

In eerste instantie is luchtcirculatie binnenshuis is er belangrijk. Tocht kan ervoor zorgen dat je een briesje aanvoelt, ook al zijn de ramen gesloten. Dit kan als onprettig worden ervaren. Op korte termijn kan tocht ook zorgen voor koude vingers. Langdurige tocht kan ervoor zorgen dat men stijve schouders of een stijve nek krijgt en zelfs tot vermoeidheidsklachten, hoofdpijn en concentratieproblemen. Om tocht te voorkomen kan onder anderen een tochtstrip deur kopen helpen voor deuren die zichzelf niet goed afsluiten. Ook voor ramen en alle andere kieren zou een tochtstrip kunnen worden toegepast.

Wonen in een woonwagen

Waar je misschien snel last zou kunnen krijgen van toch is in een woonwagen. Dit komt omdat woonwagens over het algemeen vrijstaand staan. Een woonwagen is een verplaatsbaar huis en is ontworpen aangezien er behoefte was aan verplaatsbare behuizing en opslag. Aangezien woonwagens ook beschikken over ramen en deuren, zou een tochtstrip kunnen helpen om tocht te voorkomen. Vergeleken met standaard woningen is een woonwagen relatief kleiner. Toch kan deze knus en gezellig worden ingericht. Een woonwagen beschikt over de faciliteiten waar je normaal gesproken ook gebruik van maakt zoals een slaapplek, een keuken en een douche en toilet. Voor bepaalde mensen heeft het kopen van woonwagen een sentimentele waarde. Ook kan het zijn dat het wonen in een woonwagen reeds in de familie zit.

Wonen op een andere wijze

Naast een standaard woning en een woonwagen kan ook gekozen worden om op een woonboot te wonen. Zoals de naam al zegt, je woont letterlijk op het water. De gemeente voorziet een woonboot van basisbehoeftes zoals gas en elektriciteit. Een woonboot kan in de zomer lekker uitpakken, maar in de grillige periodes kan ik begrijpen dat je sneller last zou kunnen krijgen van tocht. Ook een woonboot zou je kunnen voorzien van een tochtstrip en goede isolatie. Dit kan uiteindelijk voorkomen dat je een te hoge energierekening moet betalen. Om deze reden is het onderhouden van de woonboot van groot belang.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back To Top